socha sv. Jana Nepomuckého

Socha sv. Jana Nepomuckého stojí v severozápadní části obce Svijany, nad zámeckým areálem, na křižovatce cest. Socha je obrácena směrem k zámku. Na pískovcovém stupni spočívá mohutný obdélný kamenným sokl zakončený ustupující profilovanou římsou; na podstavci dřík i ten zakončen mohutnou, profilovanou římsou. Na ní je jednoduchý podstavec, konvexně vykrojený, na kterém stojí socha sv. Jana Nepomuckého. Socha sv. Jana Nepomuckého asi v životní velikosti, u jeho pravé nohy kameny, o které má opřené koleno. Socha lehce esovitě prohnutá, hlava mírně nakloněna k pravému rameni - v levé ruce drží biret , pravou ruku si lehce přidržuje na prsou. Plášť tvoří bohatě nařasená drapérie. Kolem hlavy sv. J. Nepomuckého je svatozář, na kovové obruči pětice pozlacených hvězd. Na soklu - na hlavní straně nápisová deska, na ostatních stranách jednoduchá předsazená zrcadla pokryta malovanými kvítky. Nápis na desce: JOANNI INTERRISSILEN TIARIO INASTRIBIS FACVNDO BO HAE MIAE PATRO NOOBTVLIT OTI RECV HCLJ pod ním rokajlový dekor Na zadní straně nápis: T Z, 1862