socha sv. Jana Nepomuckého

Socha sv. Jana Nepomuckého se nachází na křižovatce ulic Na Vantrokách a K Vavřinečku za mostkem přes Ždírnický potok. Pískovcová socha z roku 1722 je umístěna na hranolovém soklu, umístěném na čtvercové základové desce. Sokl má nízkou profilovanou patku, dřík a krycí desku s profilovanou obvodovou římsou. Na bocích dříku jsou obdélná rytá zrcadla. Na zadní a čelní straně jsou obdélná zrcadla s vykrojenými rohy. V zrcadle na čelní straně je nápis s chronogramem: DIVVsIoan/nesnepoMV/CenVspreCa/tornoster. (Divus Ioannes Nepomucenus precator noster – v překladu. Svatý Jan Nepomucký, přímluvčí náš.). Postava sv. Jana Nepomuckého stojí na nízkém, hrubě opravovaném plintu, pod kterým je ještě menší hranolový soklový nástavec s konkávním projmutím. Postava světce je mírně esovitě prohnuta a stojí v kontrapostu s uvolněnou pravou nohou. Na levém předloktí rukou drží krucifix, ke kterému sklání hlavu. V pravé ruce by měl držet další atribut – palmovou ratolest. Na hlavě má posazený biret. Obličej mu lemují vlnité vlasy na ramena a plnovous. Světec má přes ramena přehozenou almuci, která je promodelována mělkými širokými záhyby. Plášť je v zádové části prodloužen. Pod almucí má výrazně řasenou rochetu, sahající se kolenům. Spodní lem je zdoben vegetativním motivem. Spodní roucho – klerika - je dlouhé, nařasené ve spodní části. Zpod něj vyčnívají světci špičky obuvi.