kašna

Objekt kašny na Masarykově náměstí v Děčíně je dnes torzem původně umělecky vysoce hodného, secesního, díla významného vídeňského sochaře Rudolfa Emanuela Weyra (1847–1914), který mj. v roce 1897 vytvořil i kašnu u Michaelského traktu v Hofburgu. V roce 1668 dal hrabě Maxmilián Thun postavit uprostřed náměstí loretánskou kapli (s hraběcí hrobkou), která však v 19. století musela ustoupit dopravě a byla proto v roce 1885 stržena. Místo ní pak Rudolf Weyr vystavěl secesní kašnu (1907) ve tvaru žulové pravoúhlé nádrže, z níž vyrůstá pískovcový skalnatý terén s centrálním dříkem v podobě pařezů a větví z unterbergského mramoru, který nese okrouhlou mísu. Původně ji zdobilo šest bronzových figurálních plastik (plastika dřevorubce, jeho dceru, spícího trpaslíka, dva krkavce a na vrcholu plastiku Labské víly), které ztvárňovaly pověst o vysvobození dívky, dcery děčínského dřevorubce, zakleté do pramene v Loubské rokli. Vrchol kašny zakončovala postava víly (někdy nazývaná Bohemie). Bronzové sochy byly v roce 1942 rekvírovány pro válečné účely. Místo vrcholové plastiky sochy byl na horní mísu kašny umístěn v 80. letech 20. století náhradní betonový objekt květu. Tento objekt byl kvůli svému materiálu i způsobu provedení nevhodným implantátem do původního objektu, a proto byl roku 2016 odstraněn. Přístup ke kašně uvozuje široké monumentální schodiště kašny rozšířené podestou, ze které ústí vchod do původní spodní technologické šachty. Oblé tvary stěn nádrže na severní a jižní stěně vyúsťují v lavice pro sezení, které jsou na vrchu zdobené horizontálním kanelováním. Rohy nádrže jsou elegantně konkávně projmuté a uprostřed kašny pak stojí masivní mramorový dřík stylizovaný do podoby stromu vyrůstajícího ze skály. Ve spodní části je pak povrch skaliska imitován neopracovanými masivními bloky kamene, z nichž vyrůstají větve stromu, které ve vrcholu ústí v tenké větvoví s dekory olistění a detaily maskaronů jako chrličů. Ve vrcholu pak větvoví nadzvedává mělkou mísu, z jejíhož středu vytéká voda dvouramennou trubkou. Stěny nádrže jsou sestaveny ze žulových dílů, uvnitř doplněných betonovými izolačními deskami (patrně původními). Schodiště je zhotoveno ze žulových stupňů, podesta byla v minulosti upravována co do výškové úrovně vůči schodům. Kašna je v současnosti těsně lemována valounovou dlažbou do tvaru čtverce, je doplněna na čtyřech stranách žulovými sloupky, za nimiž pokračuje dlažba náměstí žulovými kostkami.