vila cukrovaru

Vila generálního rady M. Beniese (tzv. vila cukrovaru) se nachází poblíž silnice z Lysé nad Labem do Litole. Vysoce reprezentativní dům byl obklopen rozlehlou zahradou, ze které se do dnešních dnů zachovala pouze část. Rovněž i sousední cukrovar byl pro havarijní stav zbourán a na jeho místě vznikly rozsáhlé zpevněné plochy firmy ARS Altmann. Dům je jednopatrový, důmyslně koncipovaný, hýřící bohatostí architektonických detailů. Je obdélného půdorysu, doplněného o verandy na jižní a severní straně. Fasáda je tvořena hrubozrnnou omítkou hnědorůžové barvy v kombinaci s cihelnými prvky (formy nakoso postavených pilastrů, soklu a členitých verand). Jednotlivá průčelí domu jsou členěna pilastry, plastickými pásy kubizujícího diamantového dekoru, masívními plasticky zdobenými sloupy u vstupu ze severní strany, terasami, balkony, verandami a původními okny, mezi nimiž vynikají okna tvaru šestiúhelníku. Předmětem ochrany je vila čp. 147 na příslušném pozemku.