vila H. Weinmanna
Ústí nad Labem
Ústí nad Labem-centrum
Ústí nad Labem
Winstona Churchilla č.p. 1974/3
palác

anotace

Dvoupatrovou palácovou vilu si nechal ve 20. letech 20. století postavit uhelný magnát Hans Weinmann. Během II. světové války ji využívala německá tajná policie a ministerstvo vnitra. Od roku 1990 funguje v palácové vile Severočeská vědecká knihovna.

popis

Rozpracováno Areál tzv. Weimannova paláce stojí na jihozápadní straně ulice Winstona Churchilla, blízko u prostranství před evangelickým tzv. červeným kostelem apoštola Pavla. Tvoří jej vlastní 1. tzv. Weimannův palác čp. 1974, který spolu se zahradou oddělují od ulice a od okolního terénu 2. ohradní a opěrné zdi s oplocením, vraty a brankami. Kolem paláce je 3. dvůr se zahradou, která byla v souvislosti s demolicemi a následnou novou výstavbou v 80. letech 20. století na dnešní Masarykově třídě podstatně zmenšena a zbytek z větší části upraven na parkoviště.

• Kód CZ 17113, Ústí nad Labem, město statutární, Ústí nad Labem, Ústí nad Labem, Ústecký kraj
  • Kód CZ 51425, Nové Město, městská čtvrť (neúřední), Ústí nad Labem, Ústí nad Labem, Ústecký kraj