1000155156 - kostel Narození Panny Marie
kostel Narození Panny Marie
Trmice
Trmice
Trmice
Václavské náměstí

anotace

Původně barokní kostel z 18. století, v roce 1898 neogoticky přestavěn podle návrhu J. Stibrala. Součástí areálu sochy sv. Jana Nepomuckého a sv. Josefa.

dějiny

Areál je hodnotným seskupením barokních památek, samotný kostel je pak i dominantou z části zachovalého historického jádra města.

stav zachování památkové hodnoty

Celkem dobrý, pouze kostel má místy narušené omítky a stejně nevhodný obklad břidlicovými dlaždičkami.

popis

Areál kostela Narození Panny Marie se rozkládá v centru Trmic, na jejich hlavním Václavském náměstí. Tvoří jej 1. kostel Narození Panny Marie, který stojí ve skoro celé východní polovině tohoto náměstí. Při východní stěně závěru presbytáře kostela je osazena 2. socha sv. Jana Nepomuckého. Volně stojící 3. socha sv. Josefa je osazena v podélné ose kostela, před jeho západním průčelím, západně od středu západní poloviny náměstí. Na obrázku vedle popisu je mimo kostela vidět k jeho závěru presbytáře přisazená socha sv. Jana Nepomuckého a v pozadí vlevo socha sv. Josefa.

• Kód CZ 16533, Trmice, město, Trmice, Ústí nad Labem, Ústecký kraj
  • Kód CZ 66611, Trmice I, díl území (dominantní), Trmice, Ústí nad Labem, Ústecký kraj