činžovní dům

Nárožní dvoukřídlý dvoupatrový činžovní dům stojí při výstavné městské třídě vzniklé mezi starým historickým jádrem a vlakovým nádražím. Západní průčelí se štukovým reliéfem směřuje do hlavní městské komunikace ulice Palackého a boční severní průčelí do ulice Komenského. Fasáda je opatřena omítkou okrové barvy, ve které vynikají bílé štukové římsy, pilastry, plastická orámování oken a dekorativní prvky. Celá plocha přízemí hlavního průčelí je opatřena výkladci a nevhodnými reklamními nápisy. Hlavní průčelí je členěno výraznou průběžnou patrovou římsou, podokenními průběžnými římsami (výrazná římsa je pod okny druhého patra kryjící štukový reliéf) a hlavní profilovanou římsou zakrytou stříškou s prejzy, pod níž je štukový pás a drobný zubořez. Nad touto římsou je drobná profilovaná korunní římsa. Průčelí obsahuje dva krajní mělké rizality, které jsou ohraničeny pilastry s omítkovou pásovou rustikou a završeny pětibokým štítem. V pozadí štítů je viditelná atika. Plocha rizalitů je zdobena plastickými štukovými poli s geometrickými motivy. Rizality jsou o jedné okenní ose s potrojným oknem a střední podélná část mezi rizality o pěti okenních osách (v patře uprostřed je okno završené segmentovým obloukem a ve druhém patře uprostřed je sdružené trojité okno). Sdružené okno ve druhém patře je děleno čtyřmi pilastry. Figurální štukový reliéf je umístěn uprostřed průčelí mezi krajními rizality a vymezuje všech pět okenních os prvého patra. Všechna obdélná okna jsou rámována šambránami. Štukový reliéf je částečně litý, částečně modelovaný. Námětem je přijetí druhorozené dcery Václava II. Elišky Přemyslovny a jejího doprovodu do ochrany nymburskými měšťany. Králi Václavu II. měšťané Nymburka vděčili za opevnění města hradbami a udělení celé řady výsad. Eliška se odvolala na Václavovu přízeň k městu, když zde hledala ochranu před králem Jindřichem Korutanským. 28. května 1310 Eliška uprchla v přestrojení z Prahy do Nymburka pod ochranou nejvyššího číšníka Jana z Vartemberka a zůstala zde do 28. června 1310. Reliéf ztvárňuje Elišku sedící na koni v prostém šatě s doprovodem, kterou vítá purkmistr s konšely. Scéna je zachycena v historizujícím pojetí s projevujícími se secesními prvky. Zejména četné stromy a vegetabilní motivy, které jsou v náznaku vkomponovány do ostění oken, poukazují na secesní ráz díla. Pod štukovým reliéfem je plechová obdélná pamětní deska modré barvy s bílým nápisem (různorodá velikost písma v textu): ELIŠKA PŘEMYSLOVNA/ UTÍKÁ SE DO OCHRANY MĚŠTANŮ/ KRÁLOVSKÉHO MĚSTA NYMBURKA/ 2 8. KVĚTNA 1310./ AUTOR SOCHAŘ/ KAREL NOVÁK, VYŠEHRAD. Nároží, kde se setkávají mělké rizality hlavního a bočního průčelí, má zkosenou plochu s pásovou omítkovou rustikou. Severní průčelí je asymetrické o devíti okenních osách. Obsahuje tři mělké rizality, ale pouze rizalit k nároží má štítové zakončení s atikou a je shodný s rizality hlavního průčelí. Rizalit na opačném konci bočního průčelí a rizalit blíže ke středu jsou bez štítu, o jedné okenní ose, se sdruženým podvojným oknem, s pilastry pročleněnými pásovou rustikou. V rizalitu je plocha mezi okny vyplněna obdélnými poli s geometrickými motivy čtverců. Přízemí je po celé ploše členěno horizontální pásovou rustikou. Vstupní dveře jsou zasazeny do špalety. Portál je pravoúhlý, v jehož horních rozích je plastický motiv diamantování, uprostřed pak dvě vedle sebe. Nad portálem uprostřed je vymezeno pole s vykrojenými rohy s plasticky vystupujícím nápisem čísla popisného "č. 252.". Dveře jsou dvoukřídlé, výplňové, z horních dvou třetin prosklenné. Dolní třetina je o jednom profilovaném obdélném poli, nad nímž je řada pěti vpadlých čtverců. Prosklenné části dveří matným sklem jsou opatřeny geometrickou mřížkou, jejíž obdélná struktura s pravidelně vloženými motivy čtverců při krajích je rozrušena stylizovanými vegetabilními motivy. Klapačka je zakončena vyřezávanou hlavicí. Prosklenný světlík je obdélný s pěti obdélnými vertikálními poli. Patrová okna vně rizalitů jsou rámována pilastry, které dosahují až k šestiúhelnému frontonu se štukovou dekorativní suprafenestrou. Okna druhého patra mají podokenní římsu a vpadlé orámování. Okna jsou dochována z velké části původní. Podoba původního okna se střídmým geometricky pojatým vyřezávaným dekorem doplňuje plastický štukový dekor fasády. Tato okna jsou dvoukřídlá s profilovanou stojinou s jemně vyřezávanou hlavicí a příčníkem s vpadlými obdélnými poli se čtvercem. Světlík je úzkými příčkami rozdělen na čtyři vertikální obdélná pole. Druhotně umístěná okna jsou dřevěná jednoduchá s podobným rozvržením jako okna původní. Chybí však vyřezávané dekorativní prvky. Východní průčelí severního křídla je o dvou okenních osách. Některá okna jsou zazděná, jiná původní s dekorativním vyřezávaným zdobením. Plocha průčelí je pročleněna omítkovou pásovou rustikou a obdélnými vertikálními a čtvercovými poli. Štít je pročleněn řadou rozmanitých víceúhelných polí a v horní části lemován omítkovou rustikou. Jižní dvorní průčelí severního křídla má hmotově vpadlou prostřední část pro pochozí pavlače v prvním i druhém patře. Takto vymezená část průčelí je o pěti osách, z nichž vždy uprostřed jsou dveře. Symetricky z východní i západní strany v přízemí i v patrech na pavlače vedou dveře. Plocha přízemí pod pavlačí je ve vztahu k okolními terénu mírně vyvýšena a ohraničena nízkou šedou cihelnou zídkou, která je prolomena kovovými mřížovými dveřmi. Přízemní okna krytá pavlačí jsou v horní části orámována plastickým pásem. V patrech tento zdobný motiv chybí. Pavlače spočívají na segmentových klenbách do traverz. Jsou opatřeny jednoduchým kovovým trubkovým zábradlím. Všechny původní výplňové dvoukřídlé dveře se světlíkem jsou završeny segmentovým obloukem. Rovněž i okna v takto vymezené vpadlé části průčelí jsou původní. Postranní části průčelí jsou o jedné okenní ose. Směrem na západ je sdružené podvojné okno (všechna okna jsou původní), směrem na východ v patrech vždy jedno dřevěné okno, které je rozměrnější o šesti okenních tabulkách (po třech ve dvou řadách nad sebou). V přízemí na této západní straně jsou vstupní dveře na dvůr. Jsou dřevěné výplňové dvoukřídlé (jedno chybí), v horní části prosklené s matnými obdélnými i zelenými čtvercovými skleněnými tabulkami, s jednokřídlým světlíkem (o čtyřech skleněných tabulkách) završeným segmentovým obloukem. Západní dvorní průčelí východního křídla o třech hlavních osách. I zde jsou na severní straně pavlače nesené segmentovými klenbami do traverz a trubkovým zábradlím. Dveře i okna jsou převážně původní, zvláště okna jsou na několika místech tohoto průčelí novodobá. Střecha je valbová kryta prejzy nebo taškami. Předmětem ochrany je dům čp. 252 na příslušném pozemku.