městské opevnění

Město Nymburk leží na mírně vyvýšeném pravém břehu řeky Labe. Opevnění probíhalo na oválném obvodu města, zploštělém na straně řeky. Základní součástí fortifikačního systému byla asi 1,5 m silná hradba s cihelnými líci, zakončená na místo ochozu pouze pultovou, dovnitř skloněnou stříškou. Nedílnou součástí hradby byl systém do města otevřených hranolových věží, vzájemně vzdálených asi 20 m. Na jižní straně bylo opevnění v přímém kontaktu s areálem minoritského kláštera. Součástí hradebního prstence byly čtyři brány, které zanikly v průběhu 19. a 20. století. Před hradbou probíhala úzká berma a dvojice vodních příkopů s mezilehlým pruhem terénu, na němž stála vnější hradba. Do hradby je na jižní straně vetknuta věž renesanční vodárny, zapsaná v seznamu pod samostatným číslem 1897. Památkový soubor se skládá z těchto částí (srov. jednotlivé evidenční listy): 1) hlavní hradba s věžemi 2) vnější hradba 3) vnitřní příkop 4) vnější příkop