venkovská usedlost

Trojkřídlá přízemní usedlost půdorysu tvaru písmene U se středním obytným křídlem orientovaným do uličního prostoru, protáhlým severním dvorním křídlem a téměř zcela zbořeným křídlem jižním, v zadní části dvora je umístěn volně stojící mohutná stodola. Obytné křídlo obdélného půdorysu původně kryté valbovou střechou zničenou požárem má uliční průčelí členěné bohatě profilovanou korunní římsou osmiosé, prolomené v sedmi osách pravoúhlými okenními otvory s dřevěnými šetitabulkovými dvoukřídlými okenními výplněmi s větracími okénky osazenými v líci zdiva. Okenní otvory jsou opatřeny omítkovými šambránami protaženými pod okna do pravoúhlých parapetních výplní. V třetí ose je prolomen vjezd zaklenutý stlačeným obloukem rámovaný omítkovou šambránou, ve vjezd uzavírají dvoukřídlá vrata rámové konstrukce s rastrem obdélných deskových výplní s reliéfními kosodélnými a kosočtverečnými motivy ve spodní části a s vějířovitým paprsčitým uspořádáním výplní v části horní, obě části odděluje plocha zdobená reliéfním pásem diagonálně se křížících rýh. V obytném křídle průjezd odděluje hlavní obytnou část od jižního prostoru výměnku. Dvorní průčelí obytného křídla a krátká obytná část kolmo navazujícího dlouhého severního hospodářského křídla disponuje pravoúhle zalomeným arkádovým náspím tvořeným dvěma + po zalomení jedním stlačeným obloukem skelnutými na zděné válcové sloupky s masivními kubickými patkami a toskánskými hlavicemi, na sloupek nejblíže ústí průjezdu dosedá další široce rozkročený stlačený oblouk vjezdu do dvora vybíhající na opačné straně z boční stěny výměnku. Hladká dvorní průčelí obytného křídla a části severního křídla s arkádovým náspím jsou prolomena pravoúhlými okenními otvory a pravoúhlým vstupem, dvorní průčelí pokračující dlouhé části severního hospodářského křídla obsahujícího chlévy je prolomeno segmentově zaklenutými okénky a segmentově zaklenutým vstupem. Severní dvorní křídlo má sedlovou střechu krytou taškou bobrovkou. Jižní dvorní křídlo je s dvorní částí výměnku zborceno. V zadní části dvora se nachází volně stojící podélně průjezdná stodola obdélného půdorysu krytá polovalbovou střechou. boční průčelí člení korunní římsa, štítová průčelí jsou prolomena pravoúhlými vjezdy bez vrat, ořímsované lichoběžníkové štíty jsou prolomeny dvojicemi větracích otvorů. Na části stěn stodoly patrné opus spicatum. Materiál: kámen, války z nepálené hlíny, pálená cihla, omítka; krytina - taška bobrovka Předmět památkové ochrany tvoří areál venkovské usedlosti čp. 49 s pozemkem parc. č. 24