socha Petra Bezruče

Na žulové podstavci, tvořeném podstavnou deskou a dvěma na výšku postavenými plotnami ve funkci opory, v uvolněné poloze sedící bronzová socha básníka. Levice se opírá o sokl, pravice volně spočívá v klíně. Nohy celou plochou položeny na podstavci. Přes ramena přehozený kabát. Sedící figura v mírném natočení do poloprofilu kompozičně měkká „S“ linie částečně tlumí ostře řezané záhyby šatu. Sochu, jejíž autorkou je akad. sochařka Jaroslava Lukešová, doplňuje sedm, v pozadí rozmístěných, hrubě opracovaných žulových hranolů. Tyto bloky od akad. sochaře Vladimíra Kýna jsou opatřené texty a motivy Bezručových básní. Čtveřice nalevo: 1. Maryčka Magdonová se symbolem srdce, Ostrava se symbolem ruky s kladivem; 2. Labutinka; 3. Opava s motivem městského znaku Opavy. Trojice vpravo: 1. Jen jedenkrát + květ; 2. Já s rukou sevřenou v pěst; 3. 70 000 + znak města Těšína.