sloup se sochou P. Marie

Na hranolovém soklu s drobnou římsou je vztyčen vysoký korintský sloup. Na něm Panna Maria stojí na půlměsíci ve stylizovaných oblacích. Má dlouhé roucho s pláštěm přehozeným přes pravé rameno, splývajícím dolů v jemně provedených záhybech. Ruce má složené na prsou, prostovlasou hlavu se svatozáří z 12 hvězd má mírně nakloněnou k pravému rameni, plnou půvabnou tvíří se dívá zadumaně vpřed. Celková výška je asi 10 m, na sokmu jsou nápisy: vpředu: HANC ORBI MATER / PROPONIT CORDE / BIPARTIS / SUBJECTUS QE TIBI / MANIAT HONORE / CLIEMS / aeternum devotus //. ( chronogram 1704) Pod tímto nápisem je vkartuších alianční erb pánů z Bubna a Věžníků. Vpravo: VEIT MICHEL / STEINMETZ / MEISTER F / 1704//. Vlevo : W.H. vzadu: ILL EX EXCELL. D.D. FRANCISC ADAMU S . R.I. / COMES DE BUBNA ET LI/TIZ D.IN ZIAMBERK/ DAUDLEB, JELENI, BLA/TO , ŠAC. CAES. REG. MAI/ INTIM CONSIL ET ACT / CAMR UNA CUM / ILLUA ET EXCELLD. D. AN/ GELINA MARIA SAN/TINA COMITISSA DE BUB/ NA ET LITIZ NATA BA / RONISSA DE WIEZNIK / CONJUGE SUA//. Kolem sloupu je mohutná pískovcová balustráda na čtvercovém půdorysu, s hranolovými pilíři na nárožích a uprostřed stran, s kamennými koulemi nahoře v rozích. V přední straně balustrády vchod, uzavřený kovanou brankouns prty stáčenými do volut a vytepanými do srdcovitých listů, s rytými ozdobami. (popis S. Vlčková 1988)