kostel sv. Bartoloměje

Areál kostela sv. Bartoloměje tvoří: - kostel - bývalý hřbitov s ohradní zdí a branou - socha truchlícího anděla (náhrobní kámen) - reliéfní kamenný kříž s postavami andělů (náhrobní kámen) Původně románský tribunový kostel s drobnými mladšími úpravami. Pravděpodobným zakladatelem kostela byl biskup Jan II. (1226-1236). Oprava r. 1859, kdy byla zvýšena věž o třetí patro. - Jednolodní podélná kamenná stavba opevněného charakteru s pravoúhlým kněžištěm a hranolovou věží v západním průčelí. Nástěnné malby v klenbě presbytáře. V síle jižní a severní zdi lodi jsou vyhloubeny chodby se schodišti. - K areálu kostela patří také dnes již zrušený hřbitov s kamennou omítnutou ohradní zdí včetně vstupní brány s portálem a štítem. - Socha truchlícího anděla. Empirový figurální náhrobek, socha stojící ženy opírající se o vlastní náhrobek s nápisovou deskou. Na hřbitově u kostela (foto viz starý evid. list). - Kamenný kříž. Náhrobek s kamenným reliéfem krucifixu a dvou postav andělů. Silně poškozeno, nyní údajně umístěno na faře čp. 12, (foto viz starý evid. list).