měšťanský dům

Dům čp. 17 stojí na severní straně Brandlovy ulice, JZ od kostela sv. Bartoloměje, v jádru MPR. Jedná se o patrový řadový dům poměrně malých rozměrů, krytý valbovou střechou. Dům má tři nepravidelné okenní osy, ve východní ose se nachází vstup s barokními dřevěnými dveřmi s dochovanou klikou a ostatními prvky. Fasáda je velmi jednoduše pojatá. Okna jsou rámována plochými šambránami, pravoúhlý vstupní portál s nadsvětlíkem pískovcovým ostěním. Nároží jsou zdůrazněna sgrafitovou bosáží, mezi okny patra se nachází reliéf slunečních hodin, který na základě původního zhotovili roku 1982 bratři Kamarýtové. Okap s reliéfem slunce je zřejmě též provenience. Dispozice interiéru je netypická, s chodbou ve východní části. Předmětem ochrany je dům čp. 17 a k němu náležející pozemek.