1529569785 - kolonáda prof. Libenského
kolonáda prof. Libenského
nám. T. G. Masaryka
kolonáda
funkcionalismus

Funkcionalistická stavba z let 1937-1938 od architekta Vojtěcha Kerharta.

popis památkové hodnoty

Libenského kolonáda představuje důležitou součást architektonického i urbanistického řešení lázeňského parku na novém náměstí T.G.Masaryka v blízkosti železničního nádraží. Odlehčená klasicizující stavba kolonády z let 1937-38 plně souzněla s velkolepým klasicizujícím pojetím nové čtvrti lázeňského města. Stavba je hodnotná také originálním architektonickým řešením s využitím velmi progresivní technologie - sklobetonové kopule.

popis

Stavba je součástí architektonického řešení lázeňského parku na náměstí T. G. Masaryka v blízkosti železničního nádraží. Libenského kolonáda je samostatně stojící přízemní odlehčená stavba obdélného půdorysu s půlkruhově zakončeným severním průčelím. Kolonáda je vystavěna ze železobetonové konstrukce s prosklenými plochami. Prostor kolonády vymezují tři řady sloupů v pravidelných odstupech. Vnitřní řada sloupů je spojována v každém úseku zděným soklem s keramickým obložením a kovovým rámem s devíti skleněnými tabulkami ve třech řadách. Střecha s výrazným přesahem je plochá. Otevřené dlouhé "dvojlodí" směřuje k severnímu kruhovému závěru se sloupy, skleněnými stěnami a kopulí ze sklobetonu. Prosklený prostor závěru, přístupný dvěma prosklenými dveřmi, je vydlážděn mozaikovou dlažbou. Uprostřed je kruhový bazének s mozaikovým obložením. V čele prostoru je zděný pult na stáčení léčivé vody. Uprostřed pultu vyniká mozaikové obdélné pole s letopočty 1908-1938. Předmětem ochrany je kolonáda prof. Libenského s kioskem na p.p.1719.

• Kód CZ 12407, Poděbrady, město, Poděbrady, Nymburk, Středočeský kraj
  • Kód CZ 12410, Kostelní Předměstí, městská čtvrť, Poděbrady, Nymburk, Středočeský kraj