kostel sv. Václava

KP tvoří tyto objekty: kostel sv. Václava, hřbitov, brána s pilíři, brána, zídka, ohradní zeď, zvonice. Románský kostel stojí uvnitř hřbitova, vymezeného ohradní zdí, na které je na východě posazena barokní zvonice. Na západě je zeď nahražena kovaným oplocením na kamenném soklu mezi zděnými sloupky. Přístup na hřbitov je bránou na ose západního průčelí kostela, osazenou kovanými vraty a zděnou barokní brankou jižně od brány (z r. 1770). Kostel byl podle pověsti založen r. 970 Boleslavem I. Dnešní stavba, trojlodní bazilika, byla postavena ve 2. pol. 11. století s použitím staršího jádra. Před půlkruhovou apsidou hlavní lodi je vsunut čtvercový chór, nad ním přistavěna r. 1712 věž. Také apsidy bočních lodí jsou půlkruhové. Na západě přistavěna renesanční předsíň, na severu novější sakristie. Předsíň zakrývá původní románský portál. Vnější zdivo je převážně režné, kvádříkové. Interiér zaklenut křížovými klenbami. Boční lodě odděleny od hlavní arkádou na silných válcových sloupech. V apsidě jižní lodi zachovány fragmenty románských maleb. Pozdně barokní zvonice je postavena nad čtvercovým půdorysem na západní straně hřbitova. Na ose fasád má v lisenovém rámci po jednom půlkruhem zakončeném velkém okně s nadokenní segmentovou římsou. Nad ním ve stanové střeše vikýř s oválným okenním otvorem.