činžovní dům

KP tvoří: činžovní dům čp.40 prostřední KP tvoří: ohradní zeď, přístřešek na popelnice (na dvoře) V asanačním území Josefova postavil roku 1911 stav. Josef Žák podle projektu A. Engela blok úřednických činžovních domů, jejichž téměř neporušená podoba se zachovala; nepůvodní je pouze vestavba výtahu v jednom z domů. Blok třítraktových objektů s půdorysem do písmene V, situovaný v urbanisticky příznivé poloze u Starého židovského hřbitova. Architektura fasád je pro celý blok řešena jednotně. Byly použity výrazové prostředky klasicizující moderny; kombinovány jsou dva druhy omítek. Bosáž v parteru, ustupující portály, kvadratický dekor. U čtyřpatrového nároží, obráceného do Břehové ul., je na rohu ve výši 1. p. umístěna plastika ženy, snad od Josefa Drahoňovského. Svislá část střechy nad značně vyloženou hl. římsou je dnes využita obytnou vestavbou. Zbývající část bloku je třípatrová. V domě č. 4 je průjezd do dvora s keramickými obklady moderního charakteru (černá - bílá - šedá); dům č. 6 s nárožní dispozicí má rozsáhlé schodiště na trojúhelném půdorysu. Střídmý dekor veřejného interiéru je geometrický (kvadratického nebo kosočtverečného rázu); výplně schodišťových zábradlí mají prvky z perforovaného plechu. Dlažba chodeb i schodiště je terazzová.