činžovní dům

KP tvoří: činžovní dům čp. 41 prostředí KP tvoří: ohradní zeď a přístavek na dvoře Novostavba činžovního domu s luxusními byty vznikla v letech 1910-11 v asanačním území Josefova. Sedmipodlažní dům členitého, v ose až čtyřtraktového půdorysu, tvoří táhlé nároží Maiselovy a Břehové ul. Symetrické hl. průčelí je sedmiosé; část je konsolovitě vyložena. Na průčelí se výtvarně podílejí zimní zahrady a v 6. NP lodgie, ale především sochařská výzdoba a barevné „sgrafito“. Při hl. vstupu jsou dvě sedící ženské postavy, umístěné pod stupňovitými konsolami; další reliéfní figury v úrovni 6. NP. Barevný vyškrabávaný dekor parapetů má „biedermayerovský“ ráz. Do bohatě dimensovaného vestibulu, odděleného od vstupu dvoukřídlými prosklenými dveřmi, zasahuje výtahová šachta chráněná zdobenou kovanou mříží. Mezipodesty schodiště mají v oknech barevné vitráže. Dlažby v parteru jsou keramické, vysoce kvalitní; obklady stěn tvoří kamenné desky hnědé barvy.