výšinné opevněné sídliště - hradiště Hlavačov, archeologické stopy

(popis původní evidenční list ......) Lokalita leží na plochém ostrohovitém výběžku zalesněného návrší, nad levým břehem Tiché orlice, bezprostředně jižně od osady Darebnice. Na východě je hradiště omezeno hranou umělého příkrého svahu, spadajícího k Tiché Orlici, na severu je okraj méně určitý - přirozené hrany temene ostrohu, strmě a pak pozvolněji spadajícího k soutoku bezejmeného potoka a Tiché Orlice. Na západě svah ještě strmější a na jihu dokonce přechází plochou, lehce stoupající šíjí do návrší, takže zde bylo hradiště chráněno opevněním. Autor popisu dále píše: Jižní val nejdůkladnější dvoumetrový násyp a dvoumetrový příkop (Pozn. zde se však jedná již o část opevnění hrádku Hlavačova, který ovšem mohl za stejným účelem použít část fortifikace hradiště).