kostel sv. Martina

Nevelký kostel sv. Martina se nachází ve středu staré zástavby Řep, na severní straně návsi. Jedná se o původem románskou stavbu, výrazně upravenou v 18. a 19. století. Podrobnější průzkum probíhal od r. 1987. K celkové rekonstrukci došlo v l. 1990-1992 (byly odkryty starší stavební prvky - okna, portál, nástěnné kresby, malby; odstraněna východní sakristie, postavena nová sakristie severně od kostela, aj.). K obdélné lodi se na východě pojí půlválcová apsida a na západě hmotná hranolová, osově představená věž. Od konce 18. století doplňovala celek kvadratická východní sakristie, odstraněná v roce 1990. Původní okna lodi, věže i apsidy byla v 18. století nahrazena většími barokními, část původních oken znovuodhalena po rekonstrukci v 90. letech 20. stol. Loď dnes nemá východní štít - střecha je zde zvalbená. Na severu a jihu má po dvou půlkruhem zaklenutých barokních oknech. Na severu odhalen vstupní románský portál. Loď je zaklenuta dvěma poli pozdně barokní plackové klenby. Na západní straně je konvexně vydutá barokní kruchta. V apsidě odkryto románské okénko. Věž má tři podlaží. Střecha zalomená jehlanová. V prvním patře na jihu románské okno, ve druhém patře barokní půlkruhově zaklenuté okenní otvory. Přízemí podvěží je zaklenuto plackovou klenbou. Z druhého patra je dnes přístupno podkroví hlavní lodi. Součástí kostela byl i hřbitůvek, zrušený v 19. stol. Severně od kostela je samostatná novostavba sakristie.