Rybniční zámeček

Rybniční zámeček, samostatný salet postavený na mírně vyvýšeném severním břehu Prostředního rybníka přibližně půl kilometru od jižního okraje obce Lednice, pohledově komunikuje s osově postaveným chrámem Tří Grácií na protilehlé straně rybníka. Nevelká stavba na pravidelném obdélném půdorysu s průčelní fasádou orientovanou jižním směrem je tvořená ústředním rizalitem, který vyrůstá z předsazené arkády nesoucí balkón. Uvnitř arkády jsou v přízemí prolomeny dvoukřídlé vstupní dveře; nad záklenkem je ve štuku vyvedený jednoduchý vegetabilní ornament. Na balkón, opatřený kovaným zábradlím, se otevírá velké dvoukřídlé francouzské okno se štukově dekorovaným trojúhelníkovým frontonem, neseným volutovými konzolami; nad ním je v omítce naznačená vpadlá slepá arkáda. Rizalit flankující široké lesény, nesou překladovou římsu s motivem meandru, na níž dosedá trojúhelníkový tympanon, dekorovaný štukovými rozviliny s centrálně umístěnou lyrou; vnitřní okraj štítu je doplněn motivem zubořezem. Symetricky řešenou fasádu po obou stranách rizalitu tvoří jedna okenní osa. V omítce pásovaném přízemí, odděleném od prvního patra průběžnou římsou v výšce balkonu, je prolomeno pravidelné obdélné okno. První patro tvoří v pásové omítce vpadlé pole s velkým obdélným oknem, nad nímž je v omítce vyvedený pásový překlad; na něj dosedá menší vpadlé pole s dekorativním štukovým s motivem rohů hojnosti a vavřínového věnce. Fasáda je završena profilovanou korunní římsou s atikou, tvořenou slepou kuželkovou balustrádou. Fasáda se dvěma okenními osami, analogicky řešená k hlavní fasádě bez rizalitu tvoří i zadní a boční fasády. V prvním patře letohrádku se nachází sál, do něhož se z přízemí vchází kamenným točitým schodištěm; v zadní části prvního patra se nacházejí dva nevelké rohové salony, přístupné ze schodiště i hlavního sálu. Místnosti i schodiště jsou zdobeny iluzivní malbou. V přízemí se nacházejí dva rohové pokoje a klenuté sklepní prostory. Materiál: Budova je vystavěna z omítnutého cihlového a kamenného zdiva s množstvím štukových detailů na fasádě; v interiéru budovy se nachází kamenné schodiště. Okenní rámy, dveře a okenice jsou vytvořeny z natřeného dřeva s dobovým kováním. Balkon je doplněn dobovým kovaným zábradlím.