kostel sv. Jana Křtitele

Kostel stojí na nejvyšším místě na východním okraji Zaječí. Jedná se o orientovanou jednolodní stavbu s odsazeným pětibokým závěrem. Na severu ke kněžišti přiléhá patrová sakristie a západně od ní hranolová věž završená jehlancem. Z jihu k východní části lodi přiléhá hranolový přístavek nové sakristie. K západní fasádě přiléhá odsazená předsíň se vstupem přístupným jednoramenným schodištěm ústícím na podestu krytou dvěma sloupky s iónskými hlavicemi vynášenou křížovou klenbu bez žeber. Mezi okny závěru jsou až ke korunní římse sahající několikrát odstupňované opěrné pilíře. Do kněžiště vedou půlkruhově zaklenutá okna, nad nimi však jsou zazděné pozdně gotické okenní špalety završené lomenými oblouky s kružbami. Půlkruhová okna osvětlují rovněž loď, kruchtu a zvonicové patro věže. Neomítané zdivo kostela umožňuje dobře rozpoznat gotickou a novodobou stavební fázi – prozrazuje je jiný kamenný materiál i jeho skládání a malty. Kněžiště je zaklenuto žebrovou síťovou klenbou s paprsčitým závěrem, loď má valenou klenbu s výsečemi, sakristie bez výsečí.