měšťanský dům

Původně gotický dům situovaný při ústí Palackého ulice do náměstí prošel mnoha stavebními úpravami. Dům byl od pol. 16. století uváděn jako právovarečný, později „hostinský“, byla zde sladovna a pivovar. V dalších stoletích se objevuje živnost řeznická v kombinaci s hostinskou. Ještě počátkem 20. století nese dům název „Hostinec u zlaté hvězdy“. Dvoupodlažní dům se čtyřmi okenními osami má hladkou uliční fasádu pokrytou psaníčkovým sgrafitem, která je výsledkem rekonstrukce v roce 1962 (obnoveno v roce 2011). Před touto rekonstrukcí fasáda měla podobu klasicistní s malbou sv. Floriána na průčelí mezi okny (viz foto v příloze). Na lichoběžníkový půdorys domu rozšiřující se směrem do dvora navazuje dvorní křídlo. Ostatní objekty na parcele byly výrazně stavebně upraveny či zbořeny (stodola) v průběhu druhé poloviny 20. století a nejsou součástí kulturní památky. V roce 1875 došlo ke snesení domovního štítu, bylo dostavěno dvorní křídlo na úroveň 2. NP, z této doby pochází konstrukce krovu, která byla již navržena s hřebenem rovnoběžně s uliční čárou. Lomeným profilovaným kamenným portálem se vstupuje do síně uprostřed trojdílné dispozice. Síň je zaklenutá třemi poli obdélné plackové klenby oddělenými mohutnými pasy. Vlevo pokračuje průjezd valenou klenbou do dvora, terén v tomto směru klesá. V průjezdu jsou dochovány dva gotické portály, vpravo sedlový umožňuje přístup do suterénu. Suterén z části gotický s valenými klenbami navazuje na další podzemní prostory pod náměstím. suterén pod dvorním křídlem je pravděpodobně klasicistní, stropní konstrukce s mohutnými klenebními pasy do dvou zděných sloupů byla v průběhu druhé poloviny 20. století upravována. V levé části dispozice přízemí je prostor zaklenutý valenou klenbou s výsečemi a hřebínky. Vpravo síně také prostor s valenou klenbou s výsečemi a hřebínky na něj navazuje prostor bývalé kuchyně s valenou klenbou. Bývalý sál hospody s vlastní přístupem ze síně je plochostropý. Rovné stopy jsou převážně i v 2. NP, které je rozděleno na tři bytové jednotky modernizované v druhé polovině 20. století. Jedna bytová jednotka je mezonetem zasahujícím do částí podkrovního prostoru. Konstrukce krovu na rozpon cca 16m je vaznicová se stojatou stolicí, kde vazné trámy v plných vazbách jsou nastavovány.