hudební pavilón s dětským kolotočem

Hudební pavilon s dřevěným kolotočem složeným z dřevěných koní a modelů autíček stojí od r.1894 na okraji Letenských sadů, u Letenského zámečku, naproti NTM. Jedná se o nejstarší dochovaný kolotoč v Evropě, který nechal Josef Nebeský postavit pravď. pro letní sezonu r.1892, pro děti a dospělé (viz velikost koní), u příležitosti Jubilejní výstavy. Jako provizorium ze dřeva nepodléhal ani vydání staveb. povolení. Kolotoč stál nejprve v l.1892-94 na Král. Vinohradech (poblíž již neexist. hospody Na Kravíně), r.1894 ho Nebeský nechal přenést na jedno z nejrušnějších míst na Letné. Vypracování a realizace celé stavby byla svěřena tesař.mistru Matěji Bílkovi z Vinohrad. Kolotoč má dodnes původní dřevěný pavilónek, na půdorysu pravid. 12-tiúhelníku o rozpětí 12m s jehlanovou střechou, arkádami uzavíratelnými roletami. Interiér je zařízen téměř v původní podobě z r.1892. Na točně umístěno 21 koní různých velikostí (koníci potaženi pravými koňskými kůžemi) a 4 autíčka - dvě dřevěná a dvě plechová - která odpovídají typům automobilů ze 30.let 20.století (osazena asi v této době). Točna je poháněna elektromotorem (prvně instalován již v 90.l.19.stol.), v době, kdy stál ještě na Vinohradech, byl kolotoč poháněn "tlakem obíhajícího sluhy", který obíhal v prostoru pod podlahou a tlačil vzpěru podlahy. Původně byl součástí i historický orchestrion (ukraden r.1994).