měšťanský dům - rodný dům Fráni Šrámka

Řadový dům v jižní frontě náměstí. Podloubí, klenuté valeně se třemi lunetami na jihu a dvěma na severu, se do náměstí otvírá dvojicí valeně klenutých arkád na jednoduše odstupněných hranolových pilířích s jednoduchou římsou. V podloubí dvojice valeně zaklenutých oken (západní děleno písmenem T, východní upraveno na bankomat) flankujících obdélný, jednoduše profilovaný portál s novodobými dveřmi. Mezi arkádamy podloubí je umístěna bronzová bysta Fráni Šrámka na hranolovém soklu, vyčnívajícím ze zdi nad deskou s nápisem: “V TOMTO DOMĚ SE NARODIL / 19. LEDNA 1877 / NÁRODNÍ UMĚLEC / FRÁŇA ŠRÁMEK / BÁSNÍK MLÁDÍ A NEOHROŽENÝ / BOJOVNÍK ZA LIDSKOST” Nad jednoduchou štukovou římsou trojice obdélných oken se šambránami, nad horní a pod spodní zárubní ve tvaru pásku, v rozích zaobleným segmenty a nahoře vprostřed tvořící náznak klenáku. Okna zdvojená, dělena písmenem T, otvíraná dovnitř. Výrazná hlavní římsa probíhá nad páskem. Zadní fasáda tvořena v přízemí na západě dveřmi a východněji dvojicí na šířku otočených obdélných oken. V patře trojice obdélných oken, západní užší. Okna v přízemí dělena vertikálně na poloviny, v patře stejná jako na severní fasádě. Střecha sedlová, krytinou eternit, na spodních okrajích plech. Krovní konstrukce vaznicová s ležatými stolicemi podepřenými šikmými sloupky.