park - Letenské sady, z toho jen: sousoší Diany, socha dívky, viniční sklepy, restaurace Praha, Hanavský pavilon, hudební besídka, Letenský zámeček

Soubor Letenské sady, z toho jen: - čp. 223 (původně čp. 176), Hanavský pavilon, s parc.č. 2154, - čp. 341, restaurace na Letné (Letenský zámeček), s částí parc.č.2106, - hudební besídka - pavilon, bez čp., s parc.č.2107, - čp. 1500, restaurace Praha (EXPO) s parcelou č. 2104/7 a 2104/8 a - objekt viničních sklepů s nápisem EXPO 1958 s parcelou č. 2104/6, - socha Dívka na části parcely č. 2104/1, - socha Diana se srnčí rodinou na části parcely č. 2104/1 (není na místě, nebyla již v době REI 2004) Popis: Hanavský pavilon čp. 223 (pův. 176): byl vytvoren pro Jubilejní zemskou výstavu Království ceského v roce 1891 jako representacní objekt horovických železáren knížete Hanavského. Železárny se presentovaly jak samotným pavilonem, tak vzorkovou kolekcí výrobku, která byla instalována uvnitr. Pavilon stojí na kraji srázu Letné nad Vltavou. Je postaven v novobarokním slohu kombinací litinové konstrukce zdiva s hojnými umeleckými litinovými doplnky. V interieru je centrální polygonální prostora s bocními výklenky, do kterých se vstupuje pod vysokou arkádou, nesenou litinovými sloupy na podstavcích. (pokrač. na EL) Ve výklencích jsou v lunetách malované historizující galantní scény. Restaurace na Letné (Letenský zámeček), čp. 341: Restauracní a kavárenský pavilon z roku 1863 navrhoval I. Ullmann do nove upravených Letenských sadu, navazoval tak na tradici zrizování kaváren na pražských hradbách. K restauraci patrí i hudební besídka. Budova restaurace je rešena jako novorenesancní vila vlašského typu - koncepce se opírá o vzor Palladiovy vily v Porto v Loretu. Budova stojí na obdélném pudorysu s bocní stranou pulkruhove zakoncenou. Hlavní prucelí je cleneno dvema krajními portiky - levý tríosý je završen tympanonem, pravý je jednoosý a je završen hranolovou veží. Mezi rizality je vsazen tríosý arkádový portikus, k nemuž se vystupuje po dvouramenném schodišti. Portikus i zábradlí je chráneno kamenným zábradlím. Velká arkádovitá okna jsou clenena vsazeným dvouobloukem. Fasádu završuje mohutná vysunutá rímsa nesená volutovými konzolkami. V interireru - restauracním sále je užita štuková pásová výzdoba s novorenesancními dekorativními motivy. Do veže stoupá šnekové schodište s kamennými stupni a kovovým zábradlím stvoreným profilovanými pruty. Hudební besídka - pavilon, bez čp. pavilon před Letenským zámečkem vedle sezení v exteriéru. Besídka stojí na pudorysu šestiúhleníku. Konstrukci besídky tvorí litinové sloupy, nesoucí jehlancovou stríšku. Sloupy jsou ve strední cásti tordované, ze sloupu vybíhají plochá ornamentální ramena, nesoucí ornamentální litinový vlys obíhající tesne pod stríškou. Vznik 2. pol. 19.stol., novodobě adaptován. Restaurace "Praha" čp. 1500 byla navržena pro ceskou expozici na Světovou výstavu v Bruselu r.1958. Autory projektu jsou F.Cubr, J.Hrubý, a Z. Pokorný z Krajského projektového ústavu v Praze. Restaurace stojí na pudorysu cásti mírne zploštelého mezikruží. Patrovou stavbu z ocelové konstrukce doplnenou hliníkem a prosklením nesou v jedné cásti sloupy. V této cásti je patro celé prosklenéa pusobí tak lehce a vzdušne. Komunikaci obstarávalo šnekové schodište. Soucástí restaurace byla i terasa. Restaurace byla po konání výstavy premístena do Letenských sadu. Dnešní podoba pavilonu je v podstate replikou puvodního objektu, který byl v dusledku absence péce v dezolátním stavu (autoři interiéru B. Škorpilová a Jan Padrnos, 2008). Viniční sklepy, bez čp., s nápisem EXPO 1958 Bývalý viniční sklep s lisem zasazený do ostrohu Letné těsně u zlomu srázu. Sklep je zaklenut krížovými klenbami : dvoulodí zaklenuté 4 poli křížových kleneb v každé lodi. Prostor uzamčený, neužívaný, okolí v dezolátním stavu (bezdomovci), nápis z 50. let havarijní, poničený. Socha Dívky Autor: Marta Jirásková, odlitek 1960. Bronzový dívčí akt v životní velikosti na komolém kamenném podstavci. Dívka schoulene sedící na malém soklu. jednu ruku má spuštenou do klína, druhou má položenou na prsou. Hlavu má sklonenou. Postava je zachycena v mekkých oblých zjednodušených tvarech. Sousoší Diana a srnčí rodina Autor: František Rous, 1916. Bronzová skupina, akt dívky (Diana) na hranolovém mramorovém podstavci, u jejíž nohou je chrt. Na soklu podstavce zdobeného želvami a hady je skupinka srnky se srnečkem a srnce s laní. Socha není na místě, nebyla při REI 2004 dohledána.