sloup se sochou Panny Marie a ohrazením

Při výjezdu z obce směrem na Hořiněves v zatáčce vlevo při silnici se nachází hřbitůvek z války r. 1866, kterému dominuje Mariánský sloup, který sem byl přemístěn. Hřbitůvek je oplocen litinovým plůtkem a proti vchodu je čelně umístěna kamenná ohrádka, v jejímž středu je vztyčen Mariánský sloup. Ohrazení, sloup i socha P. Marie na vrcholu jsou z pískovce. Ohrádka ve tvaru čtverce je složena ze čtyř hranolových sloupků, mezi kterými jsou čtyři o málo nižší desky zdobené v čelní straně kartušemi. Ohrazení je v horní části rozšířeno parapetními deskami širokými 18 cm. Sloupky na venkovní straně předstupují před linii výplňových desek ohrazení a oživují tak půdorys. Na vnitřní straně jsou rohy sloupků zkosené. Každá deska ohrazení má dvě kartuše horizontálně vedle sebe, takže vyplňují téměř celou plochu. V rozích jsou pak drobné ornamentální prvky. Na několikrát odstupňovaném čtvercovém soklu ve tvaru pilíře je instalován toskánský sloup, který má na plintu zcela nečitelný nápis. Následuje jednoduchá patka, hladký dřík a hlavice s prstenci ukončená abakem. Na něm spočívá figura Panny Marie. Na střední části soklu je vytesán nápis "ANNO 1700", pod ním "Přeložena/ roku 1853". Na kvádrové části soklu sloupu vtesaný nápis: Voli na d. 7. 12. 1868 shozena, d. 16.1. 1869/ opravena.// Panna Marie je v mírně podživotní velikosti. Stojí vzpřímeně se sepjatýma rukama na prsou. Na hlavě má roušku, která jí volně splývá na ramena. Rovněž šaty světice volně splývají na zem. Přes šaty má přiložen přehoz, který je řasen do lehké drapérie, obdobně jako šaty v dolní části. Na zádech spadá přehoz v širokých záhybech až k zemi. Na pravém předloktí má zavěšený růženec. P. Marie má drobný téměř dětský obličej. Výška celého objektu cca 8 m.