sloup se sochou Panny Marie

Dílo je umístěné v dlážděné ploše na hlavním lounském náměstí, v jeho východní třetině, která je od ruchu centrálního parkoviště oddělena řadou mobilních betonových květináčů. Socha se obrací čelem k jihu, k jižnímu dvojitému stromořadí, nachází se přibližně proti domu č. p. 124 jižní fronty náměstí. Sloup je obklopen ze všech stran celkem sedmi přístupovými stupni, v jejichž vrcholové ploše je osazen nevysoký hranolový sokl ukončený krycí deskou s profilovanou římsou po obvodu. Na ni nasedá dřík sloupu s entazí a kompozitní hlavicí završenou subtilním hranolovým soklíkem opatřeným v zahloubených plochách jednotlivých stran diamantováním a vrcholovou sochou Immaculaty. Dílo je zhotoveno ze střednězrnného až hrubozrnného pískovce okrového zabarvení. Sokl je opatřen na jednotlivých stranách zahloubenými plochami, na severní je vytesán v nízkém reliéfu zatím neidentifikovaný erb se štítem děleným pokosem (na středním břevnu reliéf ryby) s postranními přikryvadly završený korunovanou turnajskou přilbou s křídly (patrně erb nobilitovaného měšťana - donátora). Raně barokní hlavice sloupu je bohatě plasticky propracována s rozšklebenými maskarony uprostřed a festony zavěšenými mezi volutami. Vrcholová socha představuje kvalitně sekanou podživotní sochu Panny Marie Immaculaty klasické ikonografické formy s rozpuštěnými vlasy a sepjatýma rukama v kontrapostu, pravá noha šlape na dračí hlavu, levá stojí na zadní části těla draka, jehož ocas se spirálovitě vzpíná podél záhybů roucha na levé straně. Skulptura draka je opatřena měděným zlaceným jazykem a křídly umístěnými bezprostředně za jeho hlavou. Kolem hlavy Immaculaty se nachází svatozář s dvanácti hvězdičkami.