měšťanský dům zv. regentský

Původně dva samostatné domy, později sjednocené, tvoří výraznou a jednu z nejstarších dochovaných fasád Velkého nám. v jeho severozápadní linii. Převážně hladká sedmiosá hlavní fasáda je v přízemním parteru otevřena čtyřmi arkádami loubí s valeným zaklenutím mezi pasy různě široké rozteče, na čelní straně s přízedními čtyřbokými zkosenými pilíři, na koruně s pálenou krytinou. Okenní osy jsou sjednoceny pravoúhlými okenními otvory s pískovcovým pravoúhlým plošně profilovaným ostěním s nadokenní římsou. Okenní dřevěné konstrukce s pevným poutcem pravidelné šestidílné osnovy. Plocha pravé části fasády v rozsahu čtyř okenních os pokrývají raně renesanční sgrafita v rámsi meziokenních ploch ve vodorovných řadách s biblickými výjevy např. Archanděla Gabriela s rozřazování duší při posledním soudu a další složitější biblické ikonografie. Meziokenní plochy v druhém patře jsou ve hmotě členěny nepravidelně řazenými vpadlými poli mezi přízedními pilířky, nesoucí profilovanou římsu. Dvojice arkád v pravé části zdobeny na líci sgrafitovými bordurami. Fasáda je završena profilovanou korunní římsou nesoucí nízkou sedlovou střechu. Přízemí je členěno v úrovni druhé arkády zprava menším segmentově zaklenutým portálkem s ostěním do průjezdu valeného klenutí na trojúhelných výsečích. Vlevo v průjezdu je obdobně řešený portálek k dvojramennému schodišti raně barokní profilace s toskánskými sloupky. Vedle raně barokních jsou i raně renesanční portálky. Přízemní dispozice je zaklenuta vesměs valennými klenbami na výsečích. V přístavbě subtilního nádvorního křídla je přízemí zaklenuto renesanční klenbou koutových výsečí a příčnými diagonálními hřebínky.Při vstupu je po levě straně přisazeno těleso dvojramenného schodiště s raně barokním portálkem s datací 1652. Dispozice prvního patra si uchovala valenné zaklenutí na výsečích. Dispozice druhého poschodí obsahuje místnosti s trámovými stropy, vesměs však plochostropé zaklenutí. Přístavba zadního křídla do Pilařovy ulice je raně barokního původu, zjednodušené sedmiosé fasády s průjezdem segmentově zaklenutého ostění. Dvorní fasáda tohoto křídla je členěna krytou podklenutou pavlačí. Pravé křídlo má samostatné schodišťové těleso. Složitý systém sklepních prostor kombinuje raně barokní valeně klenuté prostory se staršími i pozdějšími úpravami.