kostel Všech svatých

Kostel Všech svatých obklopený hřbitovem je postaven při severním úseku hradební zdi obepínající historické jádro města, přístupný je z ulice Palackého, dříve Židovské. Jedná se o orientovanou podélnou jednolodní stavbu s odsazeným, rovně ukončeným presbytářem, hranolovou věží s předsíní předstupující v ose západního průčelí a přístavbami přimknutými k presbytáři i k lodi obdélného půdorysu. Ke koutům sevřeným zdivem hlavní lodi a presbytáře jsou přiloženy čtyřboké přístavby, z nichž severní dříve sloužila jako sakristie nebo depozitář a nyní jako kaple, na jižní straně je sakristie s trezorovým přístavkem. Po obou stranách lodi jsou připojeny kaple, později značně propojené s prostorem hlavní lodi, při severní straně věže je vložen hranolový schodišťový přístavek. Loď je završena sedlovou, závěr valbovou střechou, přístavby při presbytáři mají střechy pultové. Věž je kryta stanem s otevřenou lucernou. Východní nároží kněžiště jsou podepřena nakoso postavenými jednou odstupněnými pilíři krytými pultem. Dvěma pilíři je zpevněno také zdivo jižní kaple. Fasády kostela jsou hladké, završené profilovanou podstřešní římsou, s výjimkou fasád západního průčelí, schodiště, věže a části jižní kaple, které jsou do úrovně podstřešní římsy členěny výrazně předstupujícími lizénovými rámy. Fasádu předsíně se zkosenými nárožími rámují nárožní pilastry. K tělu věže se napojují štítová křídla ukončená čučky a drobnými volutami, římsa završující fasády věže je konvexně vypjatá. Kněžiště, boční kaple a zvonicové patro věže osvětlují okna se segmentovými záklenky, do jejich plochých šambrán jsou vsazeny klenáky. Východní zeď kněžiště má v ose zazděné vysoké okno s lomeným záklenkem, v přízemí věže je na západní straně prolomeno lunetové okno s profilovanou šambránou, klenákem a kapkami. V prvním a druhém patře věže jsou probrány obdélné okenní otvory rámované lištou, na severní a jižní straně v úrovni druhého patra jsou slepé oválné otvory s klenákem ve vrcholu. Hlavní vstup do kostela vede skrze předsíň v západní ose věže. Obdélný portál je rámován bohatě profilovaným ostěním s klenákem, ve štítu předsíně je osazena kamenná kartuš s reliéfním znakem Lichtenštejnů. V prostoru předsíně, v líci západní zdi věže, je osazen portál s kamenným nahoře pravoúhle zalomeným ostěním s kapkami a vlysem pod nadpražní římsou, který je na bocích ukončen diamantovou bosáží. Boční vstupy do kaplí jsou prolomeny na ose jejich západních fasád, jsou obdélné, rámované jednoduchým ostěním a kryté nadpražní římsou. V nadpraží severního portálu jsou vyryty iniciály a letopočet F. M. 1698 V. L. (Fürst Maximilian von Lichtenstein). Kněžiště je zaklenuto dvěma poli křížové žebrové klenby oddělenými pasem. Žebra hruškového profilu se kříží v talířových svornících s krčkem. Východní svorník zdobí reliéfní rozeta, z níž vyrůstají plastické hlavy v kápi, západní svorník dekorován čtyřlistem. Výběhy žeber ve východních koutech pohltila přizdívka, žebra sbíhající do západních koutů ukončují oblé patky přiložené ke zdi. V místech styku klenebních polí dosedají trojice žebrových prutů na válcové příporové konzoly zdobené reliéfními listy. Severní kaple i jižní sakristie jsou do kněžiště otevřeny širokými průrazy se segmentovými záklenky. Obě místnosti mají shodné nízko nasazené klenby se styčnými výsečemi. Východní zeď sakristie je do sousední trezorové místnosti prolomena obdélným průchodem s masivními zárubněmi, v nichž jsou osazeny dřevěné dveře pokryté železnými pláty a zpevněné reliéfně zdobeným roštem. V líci zdiva ze strany trezoru je hladké kamenné ostění s půlkruhovým záklenkem, v otvoru jednokřídlé železné dveře. Trezor má nízkou křížovou klenbu s lomenými kápěmi, v jižní zdi je novodobý vstupní otvor. Kněžiště se do lodi otevírá vítězným obloukem s půlkruhovým záklenkem. Loď je zaklenuta dvěma poli křížové žebrové klenby, kamenná žebra se ve východním poli kříží v dutém kruhovém svorníku, v západním poli je kruhový svorník překrytý kolčím štítem. Výběhy žeber se v patkách přetínají a poměrně nízko nad zemí zabíhají do zdi. V západní části lodi je vložena hudební kruchta valeně podklenutá. Klenba lodi je nesena pilíři, mezi nimiž se klenou plné oblouky záklenků otvorů směřujících do prostorů propojených dvojic kaplí. Kaple jsou zaklenuty valeně s výsečemi, v západních kaplích jsou ve vrcholech zrcadlové rámy. Podvěží je zaklenuto valeně se styčnými výsečemi. V kostele se nachází náhrobní desky, které byly nalezeny při opravě v r. 1956, včetně náhrobního kamene s nápisem a podobou stavitele krumlovského zámku Leonarda Gara de Bisono.