hradba

Hradba se dochovala v nestejně dlouhých úsecích, především na severní a východní straně, pouze v západní partii města zcela chybí. Na jihu se v převážné míře dochovala jako součást obvodových zdí domů. Na severní a východní straně hradba stojí v dlouhém úseku, přerušeném jen domy čp. 371, 370 a 1, také v jejich obvodových zdech je však třeba přítomnost hradební konstrukce předpokládat. Z původní výšky a podoby hradby zde chybí zřejmě pouze předprsní zídka. Na SV hradba vytváří původní, mírně ostroúhlé nároží, druhotně zajištěné dvěma vzájemně kolmými pilíři. Na SV jsou k vnitřnímu líci hradby přistavěny zejména hospodářské budovy a hradba je zde těmito zásahy a absencí údržby značně porušena. Podobně je tomu jižně od východní brány, kde je hradba nestejnoměrně snížena v souvislosti s nástavbami obvodových zdí domů. Také na jihu je hradba dochována v podobě nestejně vysokých, různě upravovaných a částečně omítnutých úseků, které slouží zadním obvodovým zdem hospodářských stavení nebo jako ohradní zdi pozemků za čp. 108-119. V souvislosti s nedávnou výstavbou čp. 114 byla část hradby snížena a část zjevně odstraněna. Další novostavba v linii hradby nyní probíhá za čp. 115. Výjimku naproti tomu představuje úsek hradby za čp. 116 na jihozápadě, který má intaktní vnější líc se zbytky spodní části cimbuří.