dům U Modrého páva

Poprvé se objevuje zmínka o domě až v Berní rule (1653). Podle suterénních prostor je však renesančního původu. Menší úpravy snad proběhly před r. 1666 a mezi léty l. 1674-80 (?). Zásadní význam měla až úprava podniknutá před r. 1693. V r. 1730 přišel dům o dvorek a stáje, které připadly k čp. 328. Stavební činnost v l. 1824-25 pravděpodobně znamenala takřka novostavbu. Dům stojící v nárožní pozici zaujímá lehce lichoběžníkové městiště, u něhož chybí dvorek. Obě fasády jsou klasicistní z doby výstavby, do Vlašské ul. s pěti pravidelně rozmístěnými okny, do Jánského vršku se třemi. V přízemí jižní fasády je vlevo domovní vchod, osazený dvoukřídlými klasicistními vraty, obdobný (patrně krámcový) vchod vpravo byl nověji zaslepen. Krátká tříosá fasáda na Jánský vršek má v přízemí vlevo půlkruhově zaklenutý vstup s dvoukřídlými nově osazenými vraty; vpravo následují dvě pravoúhlá okna-výkladce. Vlevo při nároží pod lucernou je nápis: Johannesberg G./U s° Jánského vrš. Vzhled parteru byl takto upraven při poslední rekonstrukci. Sklepy nejsou vyhloubeny pod celým objektem, chybí na záp. straně. Přízemí je v celém rozsahu zaklenuto klasicistně valeně, s pětibokými výsečemi, někde styčnými. Jednoramenné schodiště vede do pater s plochostropými místnostmi. /podle: UPP-Malá Strana, ed. P. Vlček, Academia, Praha 1999/