dům U Zlaté růže

Pozdně renesanční dům z konce 16. či poč. 17. stol. jen málo pozměněný přestavbami před r. 1700 (dvorní objekty) a před r. 1813/1814 (střecha). Dnešní fasáda slučuje renesanční a klasicistní prvky. První zpráva pochází z Berní ruly (1653). Dispozice se vyznačuje obdélným půdorysem, na dvorní straně přiléhá polygonální schodišťová věž. Třípatrový objekt na podélné parcele patří k charakteristickým typovým pozdně renesančním stavbám, které se na území Malé Strany vyskytují ve větším měřítku. Hl. budova je v nevelkém dvorku vybavena polygonální schodišťovou věží. Průčelí domu si přes klasicistní úpravu uchovalo některé rysy ze starší renesanční stavby (rozmístění oken 3+1, portál a mohutný štít. Přízemí prolamuje vlevo dvojice oken a vchod s bosovaným ostěním. Patro odděluje kordonová a průběžná parapetní římsa. Hladké suprafenestry doplňují v 1. p. střídavě přímé římsy a trojúhelné frontony, ve 2. p. jen přímé římsy. U oken 3. p. byla dodatečně odstraněna klasicistní průběžná podokenní římsa. Korunní římsa má profilaci, která by mohla být pozůstatkem renesanční, štít byl nově upraven, odstraněna byla volutová ukončení křídel, trojúhelný fronton ve vrcholu a prolomena zde oválná okénka. Štít probíhá ve dvou etážích, je vysazen na soklu a rytmizován lisenami. Dvorní fasády jednodušší. Sklepy jen pod částí objektu. Interiéry jsou převážně plochostropé (mj. malované trámové stropy). /podle: UPP-Malá Strana, ed. P. Vlček, Academia, Praha 1999/