dům U Bílé růže

Dům vznikl mezi l. 1562 a 1606 při parcelaci území po již. straně hřbitova kostela sv. Jana v Oboře. Z první stavební fáze se dochovalo obvodové zdivo i základ dispozice sklepů, přízemí a 1. p. průčelního objektu. Dvě horní podlaží jsou patrně mladší. Renesanční je též bosovaný vstupní portál. Další úpravy a přístavby probíhaly v období baroka a klasicismu. Dnešní úprava hl. průčelí pochází asi z pol. 19. stol. Trojkřídlý nárožní dům s malým dvorkem leží na hloubkové svažité parcele. Vstupní průčelí má nepravidelný rozvrh okenních os: v přízemí je trojosé, v 1. p. čtyřosé (třetí osa slepá), ve 2. a 3. p. dokonce pětiosé. Fasádu člení kordony nad přízemím a 1. patrem. V pravé boční ose přízemí se nalézá polokruhově ukončený bosovaný vstupní portál. Okna mimo střední osu horních podlaží jsou podvojně sdružená, rámovaná profilovanými šambránami. Hl. vstup i okna přízemí až 2. patra chrání pravoúhle se zalamující nadokenní římsy. Boční průčelí probíhá v délce dvou okenních os a je předěleno profilovanou kordonovou římsou nad 1. p. Okna rámují stuhové šambrány. Dvorní průčelí překrývají pavlače, vlastní fasády zůstaly bez podrobnějšího architektonického členění. Objekt je zčásti podsklepen. Přízemí je částečně klenuté, částečně plochostropé. Patra jsou plochostropá. /podle: UPP-Malá Strana, ed. P. Vlček, Academia, Praha 1999/