dům U Otčenáše

Hodnotná stavba zde vznikla až na přelomu 16. a 17. století. Za třicetileté války dům zpustošen. Kolem r. 1663 přestavba zednickým mistrem W.Oppenreiderem (již na 3 patra), dům měl palácový charakter. Do r.1814 úpravy pro nájemní účely. 1847 oprava a přístavba dvorního křídla. 1872 - úpravy v hl.budově a vytvořena fasáda. Rozsáhlý komplex domů na nepravidelné parcele s velkým a malým dvorem. Hl. budova má částečně nárožní charakter, fasáda rytmicky členěna pomocí pilastrů a sdružování os se společnými supraportami. Hl. budova má dvorní fasádu pavlačovou, ostatní fasády hladké.Zadní budova má v části přízemí zpevněné opěráky a dochovaný barokní portálek. V hl. budově pilířové schodiště s klenutými podestami. Část kleneb přízemí je renesanční(valené s trojúhlenými výsečemi). Ve vých. křídle raně barokní klenby. Pod hl. budovou sklep středověkého a renesančního původu.