dům U Hnědého koníka

Renesanční dům z doby po r. 1600, barokně upravený ve 2. pol. 17. stol. a 1. pol. 18. stol. Stejně jako domy sousední byl i tento dům postaven jako renesanční novostavba na parcele, vzniklé dělením Lefinovské zahrady, zakoupené v r. 1592 malostranskou obcí. Byl jeden z nejvýstavnějších v bloku. V době třicetileté války zchátral a ve 2. pol. 17. stol. byl obnoven. Při úpravách v 1. pol. 18. stol. bylo sev. křídlo zvýšeno o 3. p., byla upravena fasáda a některé místnosti 1. p. vybaveny štukovými zrcadly. V l. 1932-33 došlo k úpravě průčelí do Vlašské ul. a přistavění podkrovního 3. p. V 80. letech 20. stol. byl dům vzhledem k nepravidelné údržbě v havarijním stavu a počítalo se s jeho modernizací v rámci bloku. Práce byly ukončeny v r. 1997. Lehce lichoběžná pracela, pronikající blokem, je zastavěna čtyřkřídlým řadovým domem kolem obdélného dvora s pavlačemi. Uliční křídla kryjí sedlové střechy, do Vlašské s mohutnou štítovou nástavbou. Dvoupatrová (s podkrovním 3. p.) fasáda do Vlašské ul. je čtyřosá. Fasáda do Břetislavovy ul. je třípatrová, čtyřosá, se střední dvojicí oken sdruženou ve společném rámování. V interiérech klenby a trámové malované stropy. Podsklepeno je pouze křídlo do Vlašské ul. /podle: UPP-Malá Strana, ed. P. Vlček, Academia, Praha 1999/