dům U Zlatého ramene

Stejně jako domy sousední byl tento dům postaven jako renesanční novostavba po r. 1596 na pozemku rozparcelované tzv. Lefínské zahrady, zakoupené malostranskou obcí v r. 1592. Prvních majitelem a stavebníkem byl císařský stav. U. Aostallis de Sala. Koncem 17. stol. je již uváděno 2. p., na jehož stavbu bylo využito zdiva renesanční atiky. Průzkum z r. 1989 dokládá v 1. i 2. p. druhotně použité trámy a záklopy na sraz s lištou. Dům byl kol. r. 1835 upraven v pozdně klasicistním stylu (úpravy interiérů, pozměněná dispozice pater, odstraněn renesanční portál, 2. p. bylo zvýšeno a odstraněny renesanční štíty na atice a fasáda dostala dnešní strohý ráz. Šířková mírně stoupající parcela mezi blokem je zastavěna dvoupatrovým domem, krytým sedlovou střechou. Fasáda do Vlašské ul. je sedmiosá, s hladkým soklem a pásovou rustikou v přízemí. Člení ji kordonová římsa a býv. korunní římsa, na níž dnes spočívají okna 2. p. Dnešní korunní římsa je podtažena pásem zubořezu a vejcovce. Rozvrh okenních os je pravidelný, střední osu přízemí prolamuje kamenný portál s nasvětlíkem. V úrovni 1. p. je nad ním v obdélném poli umístěn rytý zlacený nápis "U zlatého ramene". Okna pater rámují šambrány s pásem listovce, v 1. p. jsou přímé podokenní i nadokenní římsy neseny volutovými konsolami, zdobenými perlovcem. Obdobně řešená je i sedmiosá fasáda do Břetislavovy ul. Dům je podsklepen zhruba z poloviny. Interiéry zčásti klenuté, patra plochostropá. /podle: UPP-Malá Strana, ed. P. Vlček, Academia, Praha 1999/