městský dům

Klasicistní dům z počátku 19. století, postavený v místech bývalé městské brány je situován v soustavě městského fortifikačního systému. Dodatečně byl rozšířen o dřevěný přístřešek v přízemí směrem do parkánu, který není součástí KP. Patrový městský dům stojí kolmo k uliční čáře. Umístění a konstrukci domu ovlivňuje příkop a parkánová hradba, mezi kterými byl dům postaven. Pohledově se jeví jako přízemní, přitom pod úrovní vozovky je plocha suterénu s vchodem do příkopu. Podélná polovina domu stojí v příkopu, druhá polovina o patro výš na parkáně. Tímto stavebním řešením vznikl prostor pro suterén. Střecha objektu je mansardová krytý pálenou taškou. Uliční fasáda je prolomena dvěma okny a dvěma dveřními otvory s původními kamennými zárubněmi v přízemí, třemi okny s žulovými parapety v podkroví. Kolem oken je šambrána a všechna jsou šestitabulková. Ve štítě je štuková podstřešní hladká římsa. Horizontálně je fasáda členěna dvěma římsami, z nichž patrová je plastická. Jinak je fasáda bez zdobných prvků, pouze římsy a šambrány jsou odlišeny od zbytku fasády bílou barvou. Jihovýchodní fasáda je prolomena dvěma okny v přízemí a jedním v suterénu. Severozápadní strana objektu přiléhá k domu čp. 28. Severovýchodní fasáda je prolomena v přízemí vchodem na terasu – parkán, v podkroví dvěma okny, v suterénu dveřmi. Hlavní vstup do domu je z ulice, přízemí je dispozičně rozděleno podélně chodbou, na jejímž konci je otevřená místnost s průchodem na terasu – parkán a nově vybudovaným sklepem zahloubeným ve hmotě parkánu (vyklápěcí dvířka v podlaze). Z chodby je vstup do salonku, do suterénu a do kuchyně po pravé straně, vlevo je pak sociální zařízení a vstup do podkroví. Stropy v místnostech jsou ploché, pobité prkny, pouze na WC jsou pozůstatky klenutí. Vstup do podkroví je z chodby. Podkroví je do ulice otevřeno třemi, směrem do parkánu dvěma šestitabulkovými okny. Vstup do suterénu je po dřevěném schodišti jednoduché konstrukce. Prostor suterénu tvoří jedna místnost s vchodem do sklepa a sociálním zařízením v místech východu do příkopu. Strop v suterénu plochý, trámový. Do sklepa se vstupuje ze suterénu po jednom schodu. Sklep je malý, jednoprostorový, zaklenutý. Ve stropě pozůstatky po otvoru, kterým se z ulice házelo do sklepa uhlí. Vzhledem k využití neobvyklé stavební parcely je sklep zahlouben v parkánu.