dům U Ramhofských

První doložená zpráva o domě pochází teprve z r. 1581. R. 1794 je dům na vyobrazení F. a F. Hegerů zachycen jako rozsáhlé třípatrové, ještě renesanční sídlo s nevelkými barokními úpravami, přečnívající svým již. průčelím s atikou celou uliční frontu. R. 1821 došlo k zásadním klasicistním stavebním úpravám podle návrhu K. Pollaka, jejichž podoba se zachovala dodnes. Další úpravy proběhly v l. 1848 (Josef Swoboda, 2. p. v pravém dvorním křídle), 1886 (stav. Karel Beneš, 3. p. do dvora a nové pavlačové nosiče). Nárožní třípatrový dům tvořící svým průčelím sev. pohledovou kulisu sousednímu kostelu P. Marie Vítězné má půdorys písmene U se dvěmi dvorními křídly a nepravidelným obdélným dvorem ukončeným opěrní zdí zahrady. Sedm okenních os klasicistního uličního průčelí je v přízemí protaženo o jednu osu v místech býv. uličky, zrušené poč. 18. stol. (v patrech již náleží k čp. 378/III). Pásovou rustiku přízemí přerušuje barokní pískovcový portál s klenákem ve vrcholu a s pásky hlavic sloupků; vrata člení složité parketování. Okosené nároží prolamuje jedna okenní osa a již. fasádu dalších pět, řešených obdobně s hl. průčelím. Za branou objekt pokračuje jednopatrovým křídlem. Dvůr položený níže než okolní terén chrání opěrná zeď s nikou, v níž je kamenná kašna z pův. zahrady. Dvorní průčelí obemykají pavlače. Ve sklepení se nacházejí fragmenty přemyslovské fortifikace, pouze však v jihových. části - při uliční zdi gotický kamenný sklep s patkami valené klenby jen 70 cm nad valounkovou dlažbou a klasicistním větracím tunelem z již. průčelí. Při záp. stěně probíhá stáčející se barokní chodba s cihlovou dlažbou a segmentovou klenbou, která ústí do již. gotického sklepa umístěného již mimo dům pod terasou kostela, náležejícího domu zbořenému v 17. stol. Na sev. straně s ním sousedí sklep renesanční a dále barokní. Dispozice přízemí hl. křídla zachovává renesanční záměr včetně valených kleneb s výsečemi, renesanční zdi s barokními příčkami stoupají do 1. p., odkud na ně navazují zdi z barokní přestavby. Již. jednotraktové dvorní křídlo je jednopatrovou barokní novostavbou se schodištěm, jež vrcholilo věžičkou (Langweil). Rovněž již. křídlo je barokního původu, ale s klasicistními plackami v přízemí a s pavlačemi z r. 1821. Jeho 2. a 3. p., navržené K. Pollakem, bylo provedeno až r. 1886.