zámek

Budova zámku na obdélném půdorysu s osmibokými věžemi situovanými do nároží a třemi nadzemními podlažími. Průčelí do čestného dvora členěno středním rizalitem s vloženým průjezdem. Průjezd čtvercového půdorysu je členěn pilíři v nárožích a prolomen třemi oblouky, hrotitě završenými. Po stranách oblouků ve cviklech osazeny prázdné erby. Průjezd zaklenut novogotickou křížovou klenbou se středovým svorníkem. V první patře je na průjezdu situován balkon, přístupný z podesty schodiště pravoúhlým vstupem zaklenutým sedlovým portálkem vsazeným do trojosé okenní plochy. Balkon zakončuje kamenné zábradlí s novogotickým ornamentem kvadrilobů v kruhovém orámováním. Kamenné ostění završeno kladím s novogotickým kružbovým ornamentem a motivem kvadrilobů. Profilovaná římsa odděluje 2. patro rizalitu se třemi sdruženými okenními osami. Plocha rizalitu lemována lezénovým rámem. Rizalit je ukončen atikou, která je ve střední poli otevřena jednou okenní osou s gotickým lomeným obloukem. Ve vrcholu atiky osazeny hodiny. Fasáda hladká, členěna průběžným soklem ukončeným římsou a lezénovým rámem. Po stranách středního rizalitu jsou plochy členěny 4 vysokými pravoúhlými okenními osami. V nároží jsou osmiboké věže, které jsou do nádvoří ukončeny jehlanovou věží s vikýři a na straně do zámeckého parku cimbuřím. Věže přesahují budovu zámku o jedno patro, ve které mají věže okna s novogotickým hrotitým zakončením. Hladkou fasádu nad okny akcentuje ornament trojlistů v kruhové šambráně a hladké plochy věží jsou akcentovány pásem obloučkového ornamentu. Cimbuří nese průběžná římsa vynesená na krakorcích. Zahradní průčelí traktováno trojosým středním rizalitem vymezeným šestibokými pilíři završenými cimbuřím. Ve zvýšeném přízemí je situován vstup do zahrady flankovaný dvěma okenními osami. První patro je francouzskými okny otevřeno na balkon vyneseném na novogotických krakorcích a plocha mezi 1. a 2. patrem je vyplněna novogotickým kružbovým ornamentem. Okna lemována hladkými šambránami se zalamovanými římsami. Rizalit ukončen atikou s ve štuku provedeném hrotitém oblouku. V poli vymezeném tímto obloukem je trojosé novogoticky pojednané okno. Boční strany zámku traktovány poměrně vysokou podnoží ukončenou oblou římsou. Plocha fasády ve střední poli hladká, členě čtyřmi pravoúhlými okenními osami, přičemž dvě stření osy jsou sdružené. Okna jsou lemována profilovaným šambránami ukončenými lehce nad podokenními římsami. Střední část završena atikou, jejíž střední pole je oblou lištou vymezeno v mírně vypouklém lomeném novogotickém oblouku. V poli vymezené obloukem trojdílné okno s vyvýšenou střední osou. Okno je akcentováno úsekem profilované nadokenní římsy, která kopíruje převýšený tvar okna. V nárožích je boční fasáda vymezena dvěma osmibokými věžemi. Interiér: předním traktem směřujícím do nádvoří je vedeno dvouramenné schodiště s podestami. V přízemí je situován vstup do vinného sklepa, který se rozprostírá pod celou budovou zámku. Ve zvýšeném přízemí je směrem do zahrady velký sál na půdorysu obdélníku, který je francouzskými okny otevřen do zahradního parteru. Jednotlivé místnosti obou traktů (směrem do nádvoří i do zahrady) jsou přístupné z průběžné chodby propojující celý zámek. Na první podestě je vstup na balkon nad vstupním průjezdem v nádvoří, lemovaný sedlovým portálkem. Místnosti jsou plochostropé bez architektonického členění, pouze nad dveřními otvory do malých osmibokých místností v nárožních věžích jsou ve dřevě provedené výplně s novogotickou stylizací lomených oblouků. Místnosti v nárožích jsou zaklenuty žebrovou klenbou vymezující osm polí. Ve středu není vložen klenák, ale klenba je sklenuta do osmibokého zahloubeného lůžka. Vysoká okna uzavřená původními kovovými okenicemi ve špaletách zdobenými dřevěným obložením z profilovaných kazet, dochovaných jen v některých místnostech, stejně jako dřevěné obložení stěn. V půdním prostoru původní kruhová schodiště vedoucí na věže s cimbuřím, která jsou na straně zámeckého parku. Tyto věže sloužily jako vyhlídkové. Na straně k městu sloužily k vyhlídce pouze úzká, vysoká novogotická okna.