činžovní dům

Pozemek podél dnešní Vítězné ul. mezi Újezdem a Šeříkovou ul. zaujímala malostranská obecní cihelna, než jej v r. 1839 vykoupila Akciová společnost ku zřízení nového mostu. Na místě později opět rozprodaných parcel vybudoval dnešní dům J. Kaura s tesařským mistrem Karlem Fleischingerem. Nárožní třípatrový dům dvoutraktové dispozice kryje zvalbená sedlová střecha. K domu v minulosti patřila i trojkřídlá skupina jednopatrových stavení v zadní části dvora; z těch se zachovalo (ve zcela dezolátním stavu) jen pravé jednotraktové křídlo s pavlačí, podklenutou pěti stlačenými oblouky, postavené snad r. 1789 Janem Cejpem (tato zástavba ve dvoře není součástí kulturní památky r. č. ÚSKP 40931/1-1772). Hl. průčelí je devítiosé, se středním velmi plochým tříosým risalitem. Přízemí a risalit v celé výšce pokrývá pásování, ostatní plochy zůstaly hladké; jednotlivá patra oddělují kordonové římsy. V rozšířené střední ose risalitu je segmentem klenutý portál průjezdu, nad ním balkon na bohatě zdobených konsolách a s dekorativním kovovým zábradlím (velké čtyřcípé rosety v pravoúhlých polích); po stranách balkonového vstupu jsou úzká okna, v dalších patrech téže osy do trojice sdružená okna. V přízemí výkladce z r. 1897 s vyřezávanou dekorací. Parapety všech pater vyplňují dekorativní reliéfy masivních rozvilin s dalšími vkládanými motivy. Boční fasáda je tříosá, obdobné úpravy jako hl. průčelí. Dvorní fasáda strohá. Zachovanla se původní klas. vjezdová vrata do průjezdu a původní špaletová okna.