dům U Černého kříže

K hlavní výstavbě domu došlo až po ohni r. 1648. Patrně z této doby totiž pocházejí sklepní prostory, i poněkud archaická dispozice přímého schodiště do patra, vložená do vstupní síně. Zásadní význam pro podobu i dispozici dnešního domu však měla pozdně klasicistní přestavba, k níž se zachovaly návrhy z r. 1841 (krov a fasáda), vypracované snad J. Maličkým a tesařem Brettschneiderem. Drobnější změny jsou doloženy v l. 1892 (udírna), 1920 (uzenářská dílna v přízemí), 1933, 1986, 1992 (adaptace 1. p. na rockový klub, Lucie Moučková). Dům leží na hloubkové parcele se světlíkovým dvorkem. Úzká dvoupatrová pozdně klasicistní fasáda probíhá v délce tří okenních os ještě v pův. uliční linii. Přízemí, oddělené profilovanou kordonovou římsou, pokrývá rustika a prolamuje vlevo domovní vchod (s polokruhovým nadsvětlíkem), vpravo nově upravený vstup do klubu. Okna 1. p. mají klasicistní profilaci šambrán dodatečně upravenou okosením vnitřní hrany; šambrány doplňují hladké suprafenestry chráněné přímými římsami. Okna 2. p., spočívající na podokenních římsách, rámují pouze vpadlá pole.