dům V Bílém domku

Dvoupatrový dům s dvorem a zahradou byl v 17. a 18.stol. součástí sousedního č.p. 439, domy byly i stavebně propojeny. Renesanční dům byl baroku výrazně přestavěn, další přestavba pak proběhla v klasicismu, v r. 1810 byla zřízena nová pavlač s dřevěným černě natřeným zábradlím (1811) a nově řešena vnitřní dispozice domu. Patrně ve stejné době byla provedena i úprava uliční fasády. Po r. 1844 proběhla další úprava fasád a také menší adaptační práce v interiérech. Znovu se modernizovala pavláčka r. 1905, která tehdy dostala nové segmentové podklenutí (Ferdinand Korb). Uliční průčelí o pěti okenních osách je klasicistní (asi před r. 1814), patrně s nevelkými zbytky staršího Dientzerovho řešení. Uprostřed umístěný vchod rámuje kamenné raně klasicistní ostění, dvoukřídlé dveře jsou patrně rovněž klasicistní. Klasicistní je také vedlejší vstup vpravo s pův. dveřnicemi. Zajímavá je neobvykle tvarovaná korunní římsa, která nepochybně zbyla ještě z Dientzenhoferova řešení. U dvorní fasády se ve větší míře zachovalo Dientzenhoferovo architektonické řešení, i když také zde klasicistní zásahy znamenaly nešťastnou změnu, zvláště v symetrii uspořádání.