Malostranský špitál s kostelem sv. Jana Křtitele Na Prádle

Původně románský kostel osady Újezd se hřbitovem, v roce 1661 zřízena v jeho sousedství jednopatrová raně barokní budova špitálu. V r. 1784 byl špitál zrušen a r. 1787 prodán v dražbě včetně kostela, kostelní věže a zahrady velkoobchodníku dřívím Františku Vogelovi. Nový majitel následně v l. 1787-89 zahájil rozsáhlou vnitřní přestavbu staré budovy na byty a vinopalnu. Mimo drobné úpravy chlévů a kůlen v r. 1876 a dalších menších úprav v l. 1893, 1936 a následujících nebyl již objekt zásadně pozměněn. Areál tvoří: Kostel sv. Jana Křtitele "Na prádle" - raně gotická stavba ze 13.století se zbytky maleb z 2.poloviny 14.stol. Č.p. 440 bývalý malostranský špitál - raně barokní stavba z r. 1661. Socha sv. Jana Nepomuckého - barokní kamenná plastika od M.J. Brokofa z r. 1715.