městský dům

Větší řadový třípatrový dům, umístěný v uliční čáře, součást zástavby důležitého městského prostoru, dnešní Šultysovy ulice, která je ale svým charakterem spíše náměstím. Stavba se širším průčelím, umístěná na hloubkové parcele, původně dům s podloubím. Hlavní průčelí má poměrně jednoduché architektonické členění se šambránami oken, doplněnými u středních podlaží ještě o plastickou dekoraci pod jejich parapetními římsami. Na průčelí je rekonstruováno mimo stávají rozvrh podlaží velké okno s kamenným ostěním a vnitřními kříži. Vnitřní dispozice stavby je novodobá, tvořená ocelovým skeletem. Dům má širokou sedlovou střechu o nižším sklonu, s hřebenem rovnoběžným s průčelím. Do náměstí a na opačné zadní straně střecha vybíhá do valby, imitující tradiční řešení, přitom boční široké a hladké štíty převyšují sousední zástavbu. Výraznou hmotou je zejména zadní část domu, vyčnívající mezi okolními domy. Dům je v dnešní podobě pouze torzem původní historické stavby. Zachováno je pouze její hlavní průčelí, ostatní části byly nově nahrazeny odlišnými konstrukcemi. Přitom byl dům ještě zvýšen o další patro a opatřen nově řešenou fasádou s uplatněním nálezu výjimečně hodnotného okna. Předmětem ochrany je dům čp. 171 - stavba a pozemek parc.č.1071.