městský dům

Řadový dvoupatrový dům s širším průčelím, umístěný v uliční čáře, součást zástavby důležitého městského prostoru, dnešní Šultysovy ulice, která je ale svým charakterem spíše náměstím. Stavba na hluboké středověké parcele, původně dům s podloubím. Hlavní průčelí má výrazné architektonické členění. Vnitřní dispozice stavby je hloubková, přízemí je zčásti zaklenuto. Dům má sedlovou střechu s hřebenem rovnoběžným s průčelím. Budova má dispozici v podstatě z doby klasicistní přestavby, dochovány jsou přitom gotické sklepy. Středověké zdivo je zřejmě také v přízemí a není vyloučeno ani ve vyšších partiích domu. Interiéry mají zčásti novodobý charakter. Původní konstrukce a případné detaily ze starších stavebních etap je zde možno dosud předpokládat, ale jsou v převážné míře zakryty pod novějšími úpravami. Předmětem ochrany je dům čp. 169 - stavba a pozemek parc.č.1069.