činžovní dům

Dvoupatrový řadový zděný dům v koncové poloze v bloku zástavby Václavského náměstí, kam je situovaný hlavním průčelím, kratší boční fasádou je obrácen do Šultysovy ulice. Dům má tak průčelí na dvou stranách a respektuje uliční čáru těchto prostorů. Dispozičně se jedná o stavbu na protáhlém obdélném půdorysu. Fasády mají výrazné novorenesanční členění, střecha domu je valbová. Dispozice domu pochází z jeho celkové poslední přestavby po požáru v roce 1826, dochovány jsou přitom sklepy z původního gotického objektu na této parcele. Středověké zdivo je v menším rozsahu pravděpodobně i v přízemních částech domu, kde je poměrně složitá prostorová dispozice. Některé zatím neznámé hodnotné konstrukce a detaily mohou být dosud ukryty pod mladšími úpravami. Předmětem ochrany je dům čp. 162 - stavba a pozemek parc.č.1062.