činžovní dům

Dům čp.453 Stavební místo dnešního objektu tvořilo součást sousedního čp. 496/III, od kterého se oddělilo prodejem v r. 1598. R. 1603 byla k domu přikoupena parcela při Čertovce, kde vznikl předchůdce dnešního čp. 495/III. Oba domy pak patřily po staletí stejným majitelům. Z renesančního domu se patrně dochovala část sklepa pod předním traktem, který je odsazen od uličního průčelí. Dnešní dům byl pravděpodobně postaven v celém rozsahu v 80. letech 18. stol., čemuž napovídá domovní odhad provedený r. 1791. R. 1839 bylo podle projektu stav. Josefa Tredrovského přestavěno hl. schodiště. Fasáda byla upravena v eklektickém slohu na přelomu 19. a 20. stol. (z pův. řešení se dochoval pouze detail - kamenný vstupní portál). R. 1995 proběhla adaptace přízemí. Řadový dům leží na obdélné parcele. Hl. průčelí je dvoupatrové, šestiosé, s mělkým dvouosým středním risalitem. Přízemí a risalit pokrývá pásová bosáž, fasádu horizontálně člení ploché kordony. V levé boční ose přízemí se nalézá pův. stuhový portál s uchy a kapkami. V pravé boční ose novodobě zřízený vstup. Okna pater doplňují stuhové šambrány, nad a pod okny se uplatňuje štuková výzdoba se zavíjenými ornamenty. Korunní římsa má podobu fabionu. Nad risalitem vyrůstá dvouosý vikýř s trojúhelným štítem. Tympanon prolamuje oválné okno, pod nímž je zavěšena štuková výzdoba. Dvorní průčelí jsou pavlačová, nepodklenuté pavlače (částečně kryté) chrání tyčové zábradlí spojované typickými ovály (levá část v 1.p.novodobě zasklená). Objekt má podélně dvoutraktovou dispozici. Pod domem jsou vyhlobeny dva sklepní prostory situované vzájemně kolmo. Prostor napravo při dvoře je klenutý stlačeně valeně s vrcholnicí souběžnou s průčelím. Nalevo se nalézá hloubkový sklep zaklenutý opět valeně, v zadní části po sev. straně s trojbokou výsečí. V přední části, oddělené stlačeným pasem, lze tušit pozůstatek renesančního sklepa. V přízemí i patrech je dispozice plochostropá, vstupní chodba probíhá při již. hraniční zdi. Při zadním průčelí je vřetenové schodiště s mírně pravoúhle se stáčející schodnicí.