činžovní dům

Dvoupatrový zděný řadový dům, umístěný v uliční čáře, součást zástavby důležitého prostoru v historickém jádru města, v těsné blízkosti jeho hlavního náměstí. Stavba na hloubkově orientované úzké středověké parcele, s architektonicky velmi bohatě členěným novogotickým průčelím. Jeho monumentální charakter je ještě zdůrazněn plasticky zdobeným arkýřem s balkónovým nástavcem. Jedná se o reminiscenci na slavný kutnohorský Kamenný dům. Střecha přední části domu je sedlová, má hřeben rovnoběžný s průčelím. Zadní fasáda je bez členění, čtyřpodlažní. Dispozice domu je běžnou dispozicí činžovního domu, je odpovídající běžné produkci v době výstavby. Mimořádné je ale jeho vybavení, dům v interierech obsahuje řadu hodnotných umělecko řemeslných detailů. Předmětem ochrany je dům čp. 315 - stavba a pozemek parc.č.1256/1.