měšťanský dům

Dvoupatrový řadový dům, umístěný v uliční čáře, součást zástavby důležitého městského prostoru, současné ulice, která je ale spíše náměstím. Stavba na užší hloubkové parcele, původně dům s podloubím. Hlavní průčelí má jednoduché a plošší architektonické členění se střízlivou dekorací. Okna jsou nečleněná, celý parter domu je výrazně novodobě upraven. Vnitřní dispozice je hloubková. Dům je zakončen sedlovou střechou s hřebenem rovnoběžným s průčelím. Zachována je prostorová dispozice z doby poslední historické úpravy domu, dochovány jsou sklepy z původního gotického objektu na této parcele. Středověké zdivo může být snad i částečně v přízemí. Interiery mají novodobý charakter a starší konstrukce jsou v převážné míře zakryty pod novějšími úpravami. Je pravděpodobné, že zde ještě mohou být ukryté případné hodnotné části ze starších stavebních etap. Předmětem ochrany je dům čp. 163 - stavba a pozemek parc.č.1063.