městské opevnění

Opevnění Kutné Hory představuje komplikovaný, dosud ne zcela uspokojivě poznaný systém. Vzhledem k existenci tzv. Horního a Dolního města se dělí do dvou základních částí. Opevnění Horního města bylo ve své výsledné, pozdně otické fázi tvořeno hlavní hradbou, vnější hradbou s velkými baštami, příkopem a vnějším valem. Mezi oběma hradbami byl rovněž zemní násep. Dochovaly se části obou hradeb, mezilehlý násep a částečně také příkop. Systém opevnění Dolního města je nejasný, pravděpodobně byl tvořen jen jednou prostou hradbou a patrně také příkopem. Dochovaly se nevelké fragmenty hradby. Všechny čtyři brány - Kolínská na severozápadě, Kouřimská na západě, Čáslavská na jihovýchodě a Klášterská na severovýchodě - zanikly. Velmi cennou stavbou, dodatečně přistavěnou k hlavní hradební zdi, je pozdně středověký domek s arkádami při čp. 18 v části Žižkov. Zcela jistě tento objekt souvisel s provozem vnější brány opevnění. Památkový soubor se skládá z těchto částí (srov. jednotlivé evidenční listy): 1) hlavní hradba 2) vnější hradba s náspem a baštami 3) příkop 4) hradba Dolního města 5) domek s arkádami při čp. 18 v části Žižkov